Zasady projektowania kuchni
Istnieje kilka podstawowych zasad, których należy się trzymać projektując kuchnię. Przede wszystkim, trzeba dostosować nasz indywidualny projekt do naszych potrzeb. Jeśli gotujemy dużo, kuchnia powinna wyglądać całkiem inaczej niż wtedy, kiedy kuchni używamy tylko i wyłącznie do zrobienia sobie kanapek na kolację lub śniadanie. Na pewno warto kupić meble na wymiar bydgoszczo, nowoczesne meble drewniane, meble pracownicze katowice. Dzisiaj meble drewniane producent funkcjonuje w Polsce oraz Włoszech, Hiszpanii oraz Szwecji. Wysoka jakość pracy takiego człowieka to podstawa.
Warto także przy projektowaniu kuchni uwzględnić to jak często przyjmujemy gości, jak często robimy zakupy i jak wiele rzeczy przechowujemy w pomieszczeniu, w szafkach. Czasami niektórzy wpadają w swoisty szał zakupów i kupują najbardziej profesjonalne sprzęty, na przykład świetne zmywarki do naczyń, gdzie tymczasem owe sprzęty nie są im do niczego praktycznie potrzebne. Należy więc zastanowić się nad tym, czy faktycznie dużo gotujemy i jakie sprzęty do tego gotowania były nam jak dotąd potrzebne. Tak naprawdę niepotrzebna jest ogromna ilość sprzętów AGD aby gotowanie było łatwiejsze – często takie sprzęty tylko zajmują czas, wymagają dodatkowego mycia i przydatne są w tych kuchniach tak naprawdę, w których jest potrzeba gotowania dla wielu osób jednocześnie, a więc ułatwiają one życie w gospodarstwach domowych przy rodzinach wielodzietnych. Również rozmieszczenie sprzętów i blatów w kuchni powinno być dostosowane do ilości członków rodziny, którzy lubią znajdować się na co dzień w kuchni i przygotowywać posiłki. Jeśli rodzina jest zgrana, dobra będzie duża kuchnia z wyspą kuchenną.
Przy takiej wyspie może znajdować się zawsze więcej osób, które mogą w tym samym czasie przygotowywać sobie posiłki. Jeśli natomiast stołujesz się głównie poza domem, odpowiednia dla ciebie będzie raczej kuchnia kompaktowa, w której niepotrzebne są żadne skomplikowane sprzęty AGD ani niepotrzebny jest tak naprawdę żaden stół. Projektując kuchnię, należy zwrócić szczególną uwagę na rozmieszczenie różnych elementów ciągu roboczego. Ciąg roboczy powinien być tak zaprojektowany, aby możliwe było przemieszczanie się po kuchni dość szybko, aby nie trzeba było długo chodzić.
Najnowsze komentarze