Ergonomia w projektowaniu kuchni
Kuchnia to miejsce, które powinno być urządzone w sposób przemyślany. Poruszanie się po kuchni nie powinno zabierać zbyt wiele energii, nie powinniśmy podczas przygotowywania obiadu kręcić się bezcelowo w kółko. Kuchnia, która jest zaprojektowana zgodnie z podstawowymi zasadami zdrowego rozsądku to kuchnia, w której przygotowywanie posiłku jest przyjemnością, jest to kuchnia, w której ruchy kucharza zachowują płynność. Nie ma nic gorszego niż obijanie się o osoby znajdujące się w kuchni, które chcą ci pomóc w przygotowywaniu posiłku. Niezdrowo urządzona kuchnia to dla osoby, która musi w niej spędzić wiele czasu wysiłek nie tylko dla rąk, ale także dla kolan, oczu. Nachylając się nad zbyt niskim blatem człowiek niestety powoduje u siebie tylko ból kręgosłupa, a wykonując prace przy nieprawidłowym, rażącym w oczy oświetleniu, niszczymy sobie wzrok i powodujemy silne zmęczenie. Jeśli mamy problem z wyobrażeniem sobie dobrego rozplanowania kuchni, możemy narysować sobie na kartce papieru drogę, jaką musi odbyć człowiek, aby ugotować swoje ulubione danie. Od wyjmowania składników na danie z szafek oraz z lodówki aż po gotowania na patelni i wrzucanie niepotrzebnych już naczyń do zlewozmywaka.
Projektując jakąkolwiek kuchnię, trzeba pamiętać o tym, że pomieszczenie to powinno być bardzo dobrze skomunikowane z resztą domu, przy czym najważniejsze jest połączenie kuchni razem z jadalnią i salonem, w którym można spożywać posiłki przez siebie przyrządzone. Ergonomia to także zbiór zasad określających zużycie zasobów takich jak energia elektryczna, woda i inne surowce. Należy wybierać w myśl tej zasady sprzęty, które umożliwiają nam poniekąd oszczędzanie na energii.. Zmywarka, pralka, a także piekarnik czy kuchenka mikrofalowa powinny spełniać całe spectrum naszych potrzeb, ale jednocześnie powinny te sprzęty zużywać tylko tyle energii, ile potrzeba aby dopasować się do naszych potrzeb. Należy także dobrze je wykorzystywać. Jeśli kupimy ogromną zmywarkę, to będziemy mogli ją uruchomić dopiero kiedy nabrudzimy mnóstwo rzeczy w kuchni. Jeśli gotujemy rzadko, będzie to niezbyt dobre rozwiązanie.
4 odpowiedzi na „Ergonomia w projektowaniu kuchni”
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Dobrze zaprojektowana kuchnia to połowa sukcesu. Jest to miejsce gdzie spędzamy zazwyczaj sporo czasu a to powoduje że jednak warto ją dobrze zrobić.
To fakt, miałam taką sytuację że źle zaprojektowaliśmy kuchnię, męczyliśmy się rok i trzeba było robić remont kapitalny.
No to współczuję, mam nadzieję że większość mebli mogliście wykorzystać ponownie.
Tak robiliśmy żeby wykorzystać najwięcej jak się da.